Henri Hujala

Verkko-hankkeeseen osallistuva Henri Hujala on Suomen liikunnallisin rahavointivalmentaja ja Budjettihiiri-brändin luoja. Annetaanpa Henrin itse kertoa, mitä käsitteellä rahavointi tarkoitetaan:

”Tiedätkös mitä me suomalaiset pelkäämme? Nolostumista. Eikä mitä tahansa nolostumista. Vaan sitä tunnetta, kun posket alkavat punoittaa ja kiusallinen hörähdys tai lausahdus täyttää suusta tulevan ulosantimme. Tämä nolostuminen tapahtuu kaupan kassalla, kun maksupääte ilmoittaa “maksutapahtuma hylätty”. Jep, been there done that!”

Humoristisen Henrin mukaan asiaa voi lähestyä kahdesta näkökulmasta. ”Ensinnäkin niin, että ottaa nolostumisen hyvänä asiana, kun se pitää pintaverenkierron kunnossa. Toisaalta niin, että huolehtii siitä, että pankkitilillä on aina rahaa sopiva määrä, jolloin tältä nolostumiselta voisi välttyä.”

Henkilö, joka joutuu murehtimaan siitä, tuleeko nyt nolatuksi kassajonossa, kun maksutapahtuma hylätään kerta toisensa jälkeen, on stressaantunut. Kuulostaa ehkä jonkun korvissa pieneltä ongelmalta, mutta käydään asiaa tarkemmin läpi. Mihin tällainen stressi voi johtaa?

Jos henkilö murehtii raha-asioistaan vapaa-ajalla, alkaa se pikkuhiljaa vaikuttaa myös yöuniin, jatkaa Henri. Jokainen voi varmasti samaistua siihen, että huonosti nukutun yön jälkeen pienemmätkin asiat alkavat ärsyttämään helpommin mitä muulloin. Lähipiiri joutuu kokemaan sen ensimmäisenä.

Useat huonosti nukutut yöt alkavat vaikuttaa mielialaan ja siihen, miten jaksamme esimerkiksi töissä. Töihin ei tulekaan enää se energisin, asiakaspalveluhenkisin ja luovin kaveri, joka palvelee asiakkaita aurinkoisesti.

Rahavoinnin voikin nähdä yhtenä hyvinvoinnin osa-alueena. Ei siksi, että rahaa pitäisi saada lisää, vaan siksi, että raha on kytköksissä kaikkeen ja ilman sitä emme pysty elämään.

Paremmalla rahavoinnilla yksilö turvaa läheistensä ja itsensä tulevaisuutta. Toisaalta hyvä rahavointi luo vapautta. Kun ihminen kokee olevansa vapaa, hänellä on tunne, että hän voi tehdä itselleen mieluisia asioita. Vapaa ihminen on hyvinvoiva ihminen.

Yksilötason hyvä rahavointi heijastuu läheisten seurassa, työpaikalla ja esim. harrastusporukassa. Parantamalla yksilötason rahavointia, voidaan vaikuttaa koko yhteisön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hyvä / parasrahavointi saavutetaan innostavalla ja energisellä otteella. Polku kassajonon maksutapahtuma hylätty- kohdasta kohti parempaa rahavointia on muutakin, kuin arjen säästövinkkejä ja sijoittamista. Hyvä rahavointi lähtee kysymyksistä, kuka olen, mitä haluan ja miksi haluan, toteaa Henri.

Rahavointivalmentaja Henri Hujala

Verkko-hankkeen asiantuntija Heli Aramo-Immonen.