Hybridityöllä tarkoitamme laajasti aikaan ja paikkaan sitomatonta työtä, jota kuvaa työntekijän vastuu tuloksellisuudesta, oman työn kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hybridityössä teknologiat tukevat tiimien työskentelyä ja lisäävät tavoitettavuutta, kommunikaatiota ja yhteistyötä. Hybridityötä tekevissä työyhteisöissä opitaan yhdessä ja kehitetään yhteisen työn sujuvuutta.
Jos tarvitsette ajankohtaisia vinkkejä ja tukea hyvien ja sujuvien työkäytäntöjen ja yhteistyötapojen kehittämiseen tällaisessa aikaan ja paikkaan sitomattomassa hybridityössä, tässä on tarjolla siihen pureutuva työpaja. Paikalla on modernien työkäytäntöjen kehittämisen asiantuntijoita sekä hybridejä työkäytäntöjä kehittäviä kollegoita.
Työpajasarjassa kehitetään ratkaisuja hybridityön hallintaan johtamisen ja arjen työn sujuvuuden näkökulmista. Tavoitteena on tunnistaa yrityksen keskeiset hybridityön kehittämiskohteet ja löytää työn muotoilun avulla konkreettisia keinoja parantaa työn sujuvuutta ja henkilöstön hyvinvointia.
Hybridityön muotoilun työpajat yhteiskehittämisen merkeissä on saatu päätökseen ja Verkko -projektin asiantuntijat viimeistelevät hybridityön opasta. Suuri kiitos jokaiselle osallistuneelle!
Verkko –projektin asiantuntijat työstivät hybridityön opasta, jota yhteiskehittelyn keinoin kehitettiin edelleen kohdeyrityksissä. Hybridityön kehittämisen työpajoja järjestettiin yrityksissä syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana. Työpajojen teemat nousivat hybridityön oppaan sisällöistä ja muotoutuivat yritysten tarpeiden pohjalta. Työpajoista saatujen kokemusten ja palautteen perusteella viimeistelimme hybridityön oppaan ja nyt se on ladattavissa maksutta yrityksenne käyttöön.
Lämmin kiitos kaikille osallistujille erinomaisista keskusteluista ja osallistumisesta yhteiskehittämiseen!
Anu Granberg
anu.granberg@turkuamk.fi
Otamme mukaan 10-15 hybridiä tiimityötä tekevää varsinaissuomalaista pk-yritystä. Osallistuvien yritysten toimialoja ei ole rajattu, mutta toiminta on suunnattu erityisesti toimialoille, joissa Covid-19 on tuonut haasteita. Näitä aloja ovat esimerkiksi matkailu- ja ravitsemuspalvelut sekä kulttuuri- ja tapahtumatuotanto. Ilmoittaudu työpajasarjaan tästä.
Työpajasarjaan osallistuminen on yritykselle maksutonta.
Toteutamme kaksi samansisältöistä työpajasarjaa, joista yritys voi osallistua toiseen. Ensimmäinen kolmen työpajan sarja alkaa helmikuussa 2022 ja päättyy toukokuussa 2022 ja toinen alkaa syyskuussa 2022 ja päättyy tammikuussa 2023. Osallistujien toivotaan sitoutuvan osallistumaan jokaiseen työpajaan.
Lisäksi yrittäjillä on mahdollisuus yksilölliseen ohjaukseen työpajojen välillä. Lue lisää yrityskohtaisesta sparrauksesta!
Tavoitteena on tunnistaa yrityksen hybridin työn kehittämistarpeita, joiden pohjalta täsmennetään tulevien työpajojen työskentelyä. Tunnistetaan arjen kehittämiskohteet mahdollisimman tarkasti ja konkreettisesti sekä aloitetaan hybridityön haltuunotto.
Kehittämistarpeiden perusteella kehitetään hybridityön johtamisen käytänteitä. Työskentelyssä hyödynnetään työn muotoilun keinoja ja mahdollisuuksia arkeen sopivien ratkaisujen ja kokeilujen löytämiseksi.
Viimeisen työpajan tavoitteena on jakaa hybridityön toimivia ja hyväksi koettuja käytänteitä. Opitaan yhdessä ja reflektoidaan toiminnan muutoksia ja jalostetaan työkäytäntöjä entistä paremmiksi.
Tarkastellaan työn muotoilun keinoja ja mahdollisuuksia tuunata arkea ketterämmäksi. Kun arki sujuu ja on mutkatonta, huolimatta siitä missä ja miten työtä tehdään, tukee se henkilöstön hyvinvointia ja työn tuottavuutta