Oletko pohtinut, miten palaudut arjen pyörteissä? Mitä arvelet – onko palautumisen ja kuormittumisen suhde tasapainossa omassa arjessasi? Entä tiedätkö, millainen harjoitusvaikutus viikoittaisella reippaalla kävelylenkilläsi on?

Muun muassa näihin ja moniin muihin kysymyksiin on mahdollista saada vastaus osallistumalla VERKKO-projektin työhyvinvoinnin verkostoihin. Jos olet pohtinut nimenomaan yllä mainittuja kysymyksiä, hyvinvointianalyysi saattaa olla juuri täsmä juttu sinulle. Kuormittumisen ja palautumisen tasapainoa voidaan mitata Firsbeat® -sykevälianalyysilla kolmen vuorokauden mittauksessa, jossa mittari rekisteröi dataa sydämen sykkeestä. Visuaalisen raportin avulla voit tarkastella omaa tilannettasi kolmesta eri näkökulmasta: kuormitustekijät, uni ja liikunta.

Tunnista keskeiset kuormitustekijäsi

Mitattu tieto auttaa usein tunnistamaan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Kuormittavuuden ja palautumisen osalta mittauksessa on mahdollisuus peilata omia tuntemuksia ja kokemuksia omasta tilanteesta mittausdataan. Vertaamalla mittauspäiväkirjan tapahtumia raportin dataan voidaan nähdä, miten oma keho reagoi vaikkapa työmatkoihin ja työpäivän aikaisiin tapahtumiin. Lisäksi esimerkiksi selviää, löytyykö työpäivien ajalta merkkejä palauttavista hetkistä. Sanotaan, että yön palautuminen rakentuu jo päivän aikana, eli myös päiviin ja valveillaoloaikaan kannattaa löytää aikaa rauhoittumiselle ja mielekkäille rentoutumisen tavoille. Hyvinvointi syntyy työssä, levossa ja vapaa-ajalla!

Näe, onko unesi palauttavaa, ja todenna liikuntasi vaikutukset

Mittauksen avulla näet, palaudutko yön aikana, kuinka paljon palautumista on ajallisesti, sekä minkä laatuista se on. Tämänkin osalta voit verrata omaa kokemustasi mittausdataan ja pohtia, miten ne kohtaavat. Samoin voit tehdä liikunnan harjoitusvaikutuksen osalta. Miltä oma harjoitusrutiinisi tuntuu? Ajatteletko sillä olevan kuntoa ylläpitävä vaikutus tai mahdollisesti kuntoa kehittävä vaikutus? Jos teet mittausjakson aikana harjoituksen, saat siitä erillisen harjoitusvaikutusraportin, jossa on vastaukset näihin kysymyksiin. Saatamme usein liikkua joko liian kovilla tai liian vaatimattomilla tehoilla verrattuna siihen, millaisen vaikutuksen ajattelemme niillä olevan omaan kuntotasoomme.

Tervetuloa mukaan työhyvinvoinnin verkostoihin!

Jos kiinnostuit ja haluat tietää enemmän VERKKO-projektin työhyvinvoinnin verkostoista, lue lisää verkkosivuiltamme ja ilmoittaudu mukaan. Hyvinvointianalyysi on vain yksi mahdollisista mittareista. Voit myös päästä terveyskunnon testauksiin oman kuntotasosi todentamiseksi ja hyödyntää tuloksia omissa liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvissä valinnoissasi ja tavoitteissasi. Tai jos kaipaat keinoja henkisen hyvinvoinnin tueksi, löytyy työkaluja myös siihen. Tervetuloa mukaan, nähdään VERKOssa!

Anu Granberg
VERKKO-projektin työhyvinvoinnin sparraaja

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.