Suomalaisessa työkulttuurissa pisimmät lomat painottuvat useimmiten kauniille kesäkuukausille, jotka ovat juuri nyt käsillä. Kesäloman aikana pidempi irtaantuminen työstä tarjoaa hyvän mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen palautumiseen työstä.

Fyysinen aktiivisuus edistää loman hyvinvointivaikutuksia

Fyysisellä aktiivisuudella ja itselle mielekkäiden asioiden tekemisellä voidaan edistää loman hyvinvointivaikutuksia. Kesäloma tarjoaa mahdollisuuden matkailuun, joka houkuttelee usein liikkumaan, ja etenkin kaupunkilomilla askelmittari saattaakin näyttää jopa ennätyslukemia päivittäisen kaupunkikierroksen jälkeen. Aiemmassa blogikirjoituksessa mainitut viikoittaiset terveysliikuntasuositukset täyttyvät alta aikayksikön!

Kesä tarjoaa myös lähes rajattoman määrän erilaisia, varsin matalankin kynnyksen, liikuntatapahtumia. Jos kotimaisen lomakohteen valinta tuottaa harmaita hiuksia, voi yksi vaihtoehto olla rakentaa lomareissu tällaisen tapahtuman ympärille. Tapahtumia löytyy niin juoksuun, firsbeegolfiin, retkeilyyn, sauvakävelyyn, pyöräilyyn, mölkkyyn… Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Toisinaan loman alkaessa takki voi olla hyvinkin tyhjä ja houkutus viekin löhölomalle, mikä on sekin joskus enemmän kuin paikallaan.

Liikuntavinkkejä kaupunkilomailuun

Useimmista kaupungeista löytyy erilaisia polkuja ja reittejä virkistymiseen sekä kuntoiluun niin kaupungissa kuin luonnon helmassa. Perinteiset luontoreitit ovat yksi tapa nauttia liikunnasta Suomen suvessa, mutta myös esimerkiksi kaupunkien kulttuurikohteesta toiseen kiertelemällä voi saavuttaa samoja hyötyjä kuin täsmäliikumalla lenkkipolulla.

Citynomadi-palvelun kautta on mahdollista etsiä ja jakaa reittejä eri teemojen mukaisesti. Itselle mielekkään reitin voi rajata, vaikka hakusanalla ”kulttuurikohteet”, ”ravintolat”, ”lintubongaus”, ”puutarhat” tai ”pyöräily”. Näin on mahdollista suunnitella juuri sopivan mittainen kaupunkikuntoilureitti lomaseuruetta kiinnostavien kohteiden ympärille. Mielekästä tekemistä saa niin keho kuin mielikin.

Suurimpien kaupunkien kaupunkikuvassa yleistyneet kaupunkipyörät mahdollistavat niin ikään helposti hyötyliikkumisen pyöräillen, vaikkei omaa pyörää olisikaan matkassa mukana. Kaupunkifillarit.fi-sivustolta näkee kätevästi kaupunkipyörien saatavuustilanteen ainakin suurimpien kaupunkien osalta. Kaupungissa polkupyörällä liikkuminen on usein myös ripeämpää kuin julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla. Pysähdyspaikat saa valita itse, ja pysähdyksen voi ajoittaa vaikkapa matkalle osuvalle jäätelökioskille.

“Kaupunkien kulttuurikohteesta toiseen kiertelemällä voi saavuttaa samoja hyötyjä kuin täsmäliikumalla lenkkipolulla.”

Kuntien ja kaupunkien liikuntapalvelut ylläpitävät liikuntapaikkoja, jotka ovat kaikkien kaupunkilaisten ja kaupunkimatkailijoiden vapaassa käytössä. Esimerkiksi maauimalat, uimarannat, pururadat, pyöräreitit sekä soutu- ja melontakeskukset tarjoavat monipuolisia puitteita harrastamiseen. Omien välineiden puuttuessa liikuntapaikoilta on usein mahdollista vuokrata välineitä. Parhaiten pääset tutustumaan eri kaupunkien tarjontaan liikuntapalveluiden verkkosivuilta sekä yksityisten palveluntarjoajien kautta.

Frisbeegolf-harrastamisen suosio on kasvanut hurjasti viimeisen vuosikymmenen aikana ja nykyisin ympäri Suomea löytyy jo yli 600 frisbeegolfin pelaamiseen rakennettua kiinteää rataa. Suurimmalla osalla näistä pelaaminen on ilmaista. Kaikki Suomen frisbeegolfradat löytyvät osoitteesta www.frisbeegolfradat.fi. Monin paikoin Suomea ratoja on aivan kaupunkien ytimessä, ja pelaamaan pääsee useimmiten ilman ajanvarauksia. Jos omat kiekot jäivät reissurepusta, voi niitä usein huokeasti vuorata yllä mainituista kaupunkien liikuntapalvelukeskuksista.


Puistokuntosalit tai ulkokuntosalit mahdollistavat lihaskuntoharjoittelun helposti, turvallisesti ja vaivattomasti samalla kesäisestä ulkoilmasta nauttien. Jo yksin Turusta löytyy 22 ulkokuntosalia. Paikkakuntakohtaisten puistokuntosalien lokaatioita ja ohjeita voi niin ikään kartoittaa lomakaupungin verkkosivuilta. VERKKO-projektin työhyvinvoinnin verkostolaisille löytyy omat video-ohjeet puistokuntosaliharjoitteluun Verkon Facebook-ryhmästä (ensimmäisen syklin oma facebook-ryhmä  Työhyvinvoinnin verkostot – Verkko-projekti ja toisen syklin oma facebook-ryhmä Työhyvinvoinnin verkostot 2 – Verkko -projekti) – toivottavasti olette jo käyneet tutustumassa niihin!

Afrisa Kapella & Teemu Hyytiä

VERKKO-projektin työhyvinvoinnin sparraajat, fyysisen hyvinvoinnin asiantuntijat

Lähteet:

Ahola, K. 2012. Kesäloman ja muun vapaa-ajan psyykkiset terveysvaikutukset. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim.128(13), 1399–402. Viitattu 9.6.2022. https://www.duodecimlehti.fi/duo10363

Frisbeegolfradat www.frisbeegolfradat.fi

Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan. Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille. UKK-instituutti, 2019. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/.   Liikunnan ja liikkumisen yhteydet terveyteen ja työkykyyn. TTL. Viitattu 9.6.2022. https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/liike-ja-mieli/liikunnan-ja-liikkumisen-yhteydet-terveyteen-ja-tyokykyyn