Luonto on monipuolinen hyvinvoinnin ja palautumisen lähde. Kerroimme aiemmin julkaistussa Luonto palautumisen tukena -kirjoituksessa luonnon eduista työhyvinvoinnin tukena psykologisen palautumisen näkökulmasta. Tässä kirjoituksessa kerromme luonnossa liikkumisen hyödyistä hyvinvoinnin tukena, ja jaamme kesäisiä vinkkejä luonnossa liikkumiseen. 

Tutkitusti luonto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin monen väylän kautta. Yksi keskeisimmistä luonnon vaikutusmekanismeista on fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen ja sen aikaansaamat hyödyt.  Luonto muun muassa houkuttelee ja aktivoi liikkumaan reippaammin, monipuolisemmin ja pidempään rakennettuun kaupunkiympäristöön verrattuna.  

Luontoympäristössä huomiomme kiinnittyy ympäristöön, saatamme lumoutua luonnon kauneudesta ja sen tarjoamista virikkeistä, ja siksi liikumme luonnossa huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa.  Eli mitä viehättävämmässä ympäristössä liikumme, sitä pitempään jaksamme liikkua. Toisaalta mitä monipuolisemmassa ja vaihtelevammassa ympäristössä liikumme, sitä monipuolisempia hyötyjä liikkumisesta saamme. Monipuolisuutta liikkumiseen tuovat muun muassa vaihtelevat, mäkiset ja juurakkoiset maastot sekä esimerkiksi kaatuneiden puiden tai kallion nyppylöiden yli kapuamista vaativat metsäreitit, jotka haastavat sensomotoriikkaa, liikehallintaa sekä kestävyyttämme. Alla Verkkolaisille koottuja kesäisiä vinkkejä luonnossa liikkumiseen: 

1. Lähde kävelylle luontoon

Kävely on oiva tapa liikkua luonnossa, sillä kävellen voi liikkua lähes mihin vain ja milloin vain. Reittivalinnalla voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkän ja haastavan matkan haluaa tehdä. Kävelemällä säännöllisesti vaihtelevassa maastossa 2,5 tuntia viikossa ripeästi on mahdollista saavuttaa kansallisen liikkumisen suositusten mukaiset terveyshyödyt aina kestävyyskuntoa, liikehallintaa ja voimaharjoittelua myöden. Jotta luonnossa liikkumisen hyödyt voisi saada osakseen, tärkeää olisi, että arjesta löytyisi itselle saavutettavissa olevia ja mieluisia luontokohteita, esim. puistoja ja metsiä, joissa olisi mahdollista vierailla säännöllisesti. Kesäloma on oiva hetki tutustua maakunnan ja miksei muidenkin alueiden luontoreitteihin. Voit tutustu kätevästi luontoreitteihin Metsähallituksen sivustolta www.luontoon.fi, josta löytyy erilaisia reittejä kaikenlaisille liikkujille. Ota kaveri mukaan ja lähde kävelylle luontoon! 

2. Suuntaa pyöräretkelle saaristoon

Mikäli kaipaat liikkumiseen enemmän vauhtia, haluat nähdä enemmän tai pitkät jalkapatikat eivät muuten syystä tai toisesta taitu, on pyöräily niin ikään mahtava luontoliikunnan muoto. Metsään mielivän kannattaa valita alleen pyörä muhkeilla maastorenkailla, pidemmille baanoille kannattaa taas valita kevyemmin rullaavat, maantieajoon tarkoitetut renkaat. Mikäli sinulla on mahdollisuus pyöräillä ajan kanssa, kannattaa suunnata saariston merellisille maisemareiteille. Pyörän selässä taitettu Saariston rengasreitti tai Ahvenanmaan loma ovat kesälomalaisen luontoliikuntaa parhaimmillaan. Ja mikä parasta, pyöräilyloman hiilijalanjälki on pieni ja soma. Kypärä päähän, retkivarusteet (ja pyörän pumppu) pyörän tarakalle, ja menoksi!  

3. Innostu leikkimään luonnossa

Mikäli vietät kesälomaa lasten kanssa, seuraava vinkki on sinulle. Luonto innostaa niin perheen pienimmät kuin isommatkin leikkimään. Yhdessä voi leikkiä perinteisiä leikkejä, kuten ”piilosta”, ”puu palaa pakko vaihtaa”, ”luontobingoa”, ”aarteenetsintää” tai vaikka ”mölkkyä”. Leikeissä ja kisailuissa pitää toki olla tarkkana, sillä niissä piilee innostumisen ja holtittoman nauruhepulin vaara. Kylmä mehu tai jäätelö kruunaa vauhdikkaan leikkituokion! 

4. Hyötyliiku puutarhassa

Puutarhanhoito ja mökkipihan työt ovat monille tuttua puuhaa. Ne tunnetusti rentouttavat mieltä, mutta ovat myös erittäin tehokasta luontoliikuntaa, eco-crossfittiä, etten sanoisi. Tunti pihatöitä, esim. multasäkkien kantelua, nurmikon leikkuuta, kitkemistä, kukkien kastelua ja puutöitä, voi vastata energiankulutukseltaan treenisalissa huhkittua tuntia. Säännöllisen pihatöiden tekemisen tuloksena saat paitsi siistin pihan, hyvinvoivan mielen, myös hyvän kunnon. Pihatöitä tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa maltti – aloita kausiluontoiset työt rauhallisesti, tee raskaimmat työt kaverin kanssa ja suuret urakat pienemmissä erissä – näin vältyt ikäviltä rasitusvammoilta. 

Aurinkoisin kesäterveisin,  

Afrisa Kapella  

VERKKO-projektin työhyvinvoinnin sparraaja, fyysisen hyvinvoinnin asiantuntija 

Lähteet:  

Thompson Coon J 1, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depledge M H. Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. Environ Sci Technol. 2011 Mar 1;45(5):1761-72. doi: 10.1021/es102947t. Epub 2011 Feb 3.  

Metsähallitus. Luonto ja terveys.  https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/luonto-ja-terveys/ Haettu: 10.6.2023 

Tyrväinen, L., Lanki, T., Sipilä, R. ja Komulainen, J. 2018. Mitä tiedetään metsän terveyshyödyistä. Duodecim 134 (13): 1397–403. Haettu: 10.6.2023